Rozsdásszárú fülőkeJellemzés: Kicsiny vékony húsú sárgásbarna gomba, amelyre a többé- kevésbé rozsdaszínű szívós tönkje és sűrűn álló fehéres lemezei jellemzők. Kalap: Domború, majd lapos, széle néha felhajlott. Kicsi, 2-6 cm széles. Színe lehet sárgásfehéres, halvány rozsdaszínű, sárgásbarnás, egészen rozsdabarnáig. Közepe többnyire sötétebb. Lemezek: Nem lefutók, fehérek vagy csak igen halvány sárgásak. Spórapora fehér. Tönk: Rövid, egyenes, egyenletesen vastag, sima, 3-8 cm hosszú, 2-6 mm vastag. A kalaphoz hasonló színű, de sötétebb, élénk rozsdabarnás. Tövén gyakran fehér. Hús: Fehéres-, halványbarna a kalapban igen vékony, a tönkben rostos, nem törékeny. Szag és íz: Gyakran kissé avas, néha hagymára emlékeztető savanykás szaga van, máskor szagtalan- íze - különösen a fenyvesben termett példányoké - dohos. Termőhely és idő: Erdők talaján, kora tavasztól késő őszig, seregesen terem az avaron- Mindenfelé igen gyakori gomba. Felhasználás: Kalapja ugyan ehető, de íze nem elsőrendű- Inkább más gombával keverve fogyasztható. Levesbe jó. Hasonló fajok: A mérges gombák közül esetleg a parlagi tölcsérgomba emlékeztet rá, de az kissé lefutó lemezű, egyszínű, fehéres, tönkje egészen más. Inkább hasonlít az ehető mezei szegfűgombához, ezért gyakran szedik helyette "erdei szegfűgomba" néven. Legfeltűnőbb különbség köztük a termőhelyen kívül a szegfűgomba jellemző illata és az, hogy annak lemezei ritkán állók és halványbarnásak. Hasonlít még hozzá a nála kisebb, karcsúbb, és erősen fokhagymaszagú fokhagymagomba, amelyet fűszergombának is használnak. |