Kétspórás csiperkeJellemzés: Több mint kétszáz éve kezdték termeszteni ezt a gombát a francia kertészek. A termesztés során olyanná lett, amely ma már alig emlékeztet a gomba vadon ma is előforduló alakjaira. A termesztőüzemből a piacra kerülő kétspórás csiperke többnyire fehér kalapú. A komposzthalmok, út menti árkok, kerítések, legelők, erdőszéli vadcsapások mentén termő példányok kalapja piszkosbarna, világos peremmel. A kalapbőr sugarasan szálas vagy széles pikkelyekkel felszakadozik. Kalapja csak ritkán nagyobb 10 cm-esnél, rugalmas, vastag húsú. Lemezek: Sűrűn álló, felkanyarodó, előbb rózsaszínűek, halvány hússzínűek, kifejlődve sötétbarnák, Tönk: fehér egyenletesen vastag, gallérja fölfelé álló. Fehér húsa lassan halvány rózsaszínűre változik. Termőhely és idő: Tavasztól őszig terem, de csak helyenként gyakori. |